Revertint el canvi climàtic amb les carns de pastures
Anem més lluny. Volem més pels nostres animals, més pels consumidors, més pel medi ambient. La carn certificada ecològica pot ser encara més sana i més sostenible si és carn de pastures i es basa en l’agricultura regenerativa.
Aquest és el camí que hem agafat a Cal Tomàs. Que les nostres vaques i vedells, que ja fa vint anys que tenen el certificat que atorga el CCPAE, a banda, s’alimentin només de pastures i de farratges que nosaltres cultivem. Perquè recuperant les maneres ancestrals de treballar el sòl recuperem la fertilitat de la terra i aconseguim la sostenibilitat ambiental.
La clau està en l’alimentació dels animals i en el retorn de la vida sobre la terra.
La carn de pastures és aquella que s’obté d’animals no només criats a l’aire lliure sino que en prats, i aquí ve la part important, que siguin naturals, que s’hagin regenerat i fertilitzat seguint el cicle natural de la terra, com es feia abans. Com? Doncs amb un maneig dels animals que potenciï la simbiosi terra-planta-animal. Això és el que aconsegueix l’agricultura regenerativa, que posa el seu focus en la millora natural del sòl a través de la matèria orgànica dels animals i de la selecció natural de les varietats de plantes. Que sigui la pròpia terra, després de sembrar-la amb diferents varietats perennes, sense llaurar per evitar que s’erosioni, quina esculli de manera natural quina planta se li adapta millor. I d’això és tracta, d’anar movent els animals de prat en prat, inspirant-nos en el sistema natural dels herbívors que peixien ara en uns prats, ara en altres, escapant dels depredadors, i deixant que la pròpia terra reposi i es recuperi seguint el cicle natural.
Amb tot això, el que s’aconsegueix és una carn produïda sense l’erosió de la terra, sense la crema de combustibles fòssils i una carn de més qualitat i sana. Perquè els rumiants estan preparats per menjar herba i, quan ho fan, la qualitat dels greixos de la seva carn augmenta perquè la quantitat d’omega 3 i d’omega 6 s’equilibra.